Tanácsok kezdő modelleknek

Szelfi kép

Jól szétégett a fejem a képen, nem? Eléggé gáz…

Lehet, hogy az itt leírtak téged nem érintenek, de az évek alatt összegyűlt tapasztalatainkat próbáljuk itt összefoglalni. Érdemes végigolvasnod, lehet számodra is tartalmaz használható információt, melyet előnyödre alkalmazhatsz.

Képek a profilba, modell galériádba – Ha nem látnak fotósok, akkor nem is akarnak majd fotózni soha. Ez egy eléggé egyértelmű alapigazság. Igen gyakran az is gondot okoz, hogy egyáltalán olyan képeket töltsél fel magadról, amelyek nem telefonnal készültek, és így kicsit nehéz egyáltalán nekiveselkedni az ismerkedésnek, önmagad bemutatásának, a kapcsolatok kiépítésének. Tehát, az első lépés ennek a problémának a megoldása. Legyenek elfogadható minőségű fotóid magadról! Csak tisztázzuk, ez nem szelfi és nem webkamerás fotót jelent. Amikor ezt írjuk, már egy okostelefon is használható képeket készít, ha van megfelelő fény és nem te tartod a kezedben magad előtt 50 centire. Egyébként pedig a legjobb megoldás pofonegyszerű, csináltass magadról képeket! A gond és az első kérdések itt szoktak jönni. Hogyan, kivel, milyeneket? Első nekifutásra nem kell nagy dolgokra gondolni, elég néhány kép, ami csak megmutat téged, mint modellt. Nem a sminkedet, a frizurádat, a stylist legvadabb elképzeléseit, hanem téged. Ez konkrétan azt jelenti, legyen kép az arcodról, az alakodról, utóbbi lehetőleg fürdőruhában vagy fehérneműben. A fotósok és más szakemberek általában a „nyersanyagra” kíváncsiak, nem mások munkájára. Ilyen fotókat meg tudsz csináltatni szinte bárkivel, csak egy elfogadható minőségű fényképezőgép kell hozzá (akár egy pár tízezer forintos is bőven jó, csak világosban készítsétek a képeket). Javasoljuk, egy semleges háttér elé állj, akár egy fehér fal elé. Senkit nem érdekel a sok kcat és a rendetlenség a háttérben, a szekrénysoron elszórt ruhák, ásványvizes palackok, mint kellékek sokasága. Ezek igénytelenek, téged fognak annak feltüntetni. A képen ne viseld a fél fejedet beborító – amúgy biztosan nagyon cool – napszemüveged, a tekinteted az egyik legfontosabb tényező egy fotón. Ha elbújsz a mögé, hogyan akarsz modellkedni? Úgyszintén nem kell erős smink sem. Azt majd kapsz fotózáskor, ha szükség van rá. Nagyon sok esetben érezhető görcsös igyekezet a lányok részéről, hogy nagyon akarják a jót, de messze túllőnek a célon, csak rontják az eredményt ( például „facebook csücsörítés” ). Tehát, ne parázz, menj ki a fénybe, mosolyogj, és igyekezz csak te lenni a képen! 🙂

Fotózásokra járás elkezdése – Újabb lépés a  cél felé, hogy egyrészt elkészüljön rólad egy – remélhetően javuló tendenciát mutató – fotóanyag, másrészt meg kell szerezni a rutint is. Sokan meg vannak róla győződve, hogy istenadta tehetségek, pedig még nem voltak soha egy fotózáson, csak a lelkes baráti körben pózolgattak az okostelefonoknak. Legyen benned annyi alázat és szerénység, hogy rászánsz 1-2 évet a szükséges rutin megszerzésére. Ha ezt soknak érzed, akkor maradj meg inkább a barátok okostelefonjainál!

Modellfotózás stúdióban

Modellfotózás stúdióban, ugyanaz a modell –  más, ugye?

Nos, eljött az idő, amikor úgy érzed, szeretnél már továbblépni és fotóztatni magad. Van két lehetőség általában. Az egyik, hogy tele vagy pénzzel, nem sajnálod rá és megfizeted a fotósokat. Ez százezerből egy lánynak valós lehetőség, így nem is foglalkozunk vele. A sanszosabb, hogy szeretnéd, ha nem lenne anyagilag megterhelő számodra a fotózás, és elkezdesz TFCD-alapon ( TFCD = te is és a fotós is ingyen adjátok a munkátokat, az esetleges költségeken valahogyan osztoztok és mindketten használhatjátok az elkészült képanyagot ) fotózásokra járni. Rendben, de hova, kivel, milyen képeket csinálnak rólam? Az utolsó kérdésedre a válasz, hogy elsőre nagyjából teljesen mindegy (természetesen az általad vállalt határokon belül, hogy például fashion, fürdőruhás, fehérneműs, félakt vagy akt fér bele nálad ebbe). A lényeg, hogy elkezd megszokni a kamerát, ne érezd magad zavarban a gép előtt és megtanuld használni az arcod, a tested. Hidd el, ez néha csak akkor derül ki, mennyire összetett dolog, amikor ott vagy élesben a gép előtt és azt érzed, valahogy nem tudsz olyan arcot vágni, olyan pózba helyezkedni, ami aztán majd jól mutat. Ezeket meg kell tanulnod, és ez nem kevés idő, munka! Rutinosabb fotósok, de modellek is nyilván sokat tudnak ebben segíteni.

A sarkalatosabb kérdés, hogy kivel és mikor? A Magyar Modellfotós Klub is szervez TFCD fotózásokat, az ilyen jellegű rendezvényeket itt találod: katt ide! Személyesen is érdeklődhetsz nálunk, folyamatosan keresünk modelleket. Olvassad el az erről szóló tájékoztatónkat: katt ide!

Fényképezőgéppel csajozó szatírokba nálunk nem fogsz botlani, nem véletlenül csak referenciákkal rendelkező fotósok a tagjaink. Mindig kérj referenciát a fotóstól és üsd be a nevét a Google keresőbe. Megéri kicsit utánanézni, hogy mit találsz róla a neten, véleményeket, tapasztalatokat másoktól. Sokat javít a megítélésen, ha van egy normális weboldala (nem ilyen eoldal és társai féle gagyi cucc), illetve lekövethető a ténykedése a Facebook-on is. Ha nem néztek ezeknek utána, magatokat is erősen okolhatjátok az esetleges kellemetlenségekért. Ezen kívül Egyesületünk tagjairól nálunk is informálódhatsz, természetesen segítünk.

TFCD fotózások lehetőségei – Szervezünk mi is fotózásokat és pl. a pilismaróti vagy a  casting-fotózások biztosan ingyenesek minden modell számára. Ezek legfőképpen arra valók, hogy megismerkedj a modellfotózás világával és olyan fotósokkal, akikkel aztán tudsz dolgozni már közös elképzelések alapján is. A kulcsszó pedig a KÖZÖS-ön van. Egy TFCD-fotózás attól válik mindkét fél számára érdekessé, ha olyan eredményt hozhat, ami mindkettőtöknek ínyére van. Sok lány gyakorlatilag bepróbálkozik minden fotósnál, hogy ingyen fotóztassa magát. A lényeg nem az említett közös célon van esetükben, hanem az ingyenességen. Az ilyen megkereséseket a fotósok döntő többsége lazán hárítja. Persze ez a jelenség fordítva is működik… Egyébként egy TFCD-fotózás is kerülhet pénzbe, ha például a fotós és a modell megosztja a felmerülő költségeket, például a sminket vagy egy extrább helyszínt. Ilyenkor általában ezt felesben állják.

Senki sem szeret elutasításban részesülni, ezért sokan nem mernek kezdeményezni. A titok nyitja inkább abban rejlik, hogy a megfelelő embernél kell kezdeményezni. Minket bátran megkérdezhetsz, de kérdezz és ne hozz azáltal mást kínos helyzetbe, ha esetleg nem ő az embered! Közülünk nagy valószínűséggel akad olyan fotós, aki vállal olyan fotózást, amilyet te szeretnél, illetve jó eséllyel tud segíteni vagy tanácsot adni neked és másokat ajánlani. Csupán megfelelő hangnemben és stílusban megírt üzenetre van szükség. A jó modelleket (a kezdőket is) pedig az ismerős fotósok saját maguktól is tovább ajánlják más fotósoknak! Így viszonylag rövid időn belül igen jó portfólióra és rutinra, nem utolsósorban pedig referenciákra tehetsz szert.

Reméljük, sikerült pár jó ötletet és tanácsot itt összeírni.